Merkür retrosu, hangi gezegen Retro ise gezegenin temsil ettiği konuları o dönem yapılmamasında fayda vardır. İstenilen sonuç elde edilemez, gecikmeler olur. 2019 yılında hangi gezegen Retro yani geri hareket yapacak ve nelere dikkat etmeliyiz diye bir yazı kaleme aldım. Öncelikle iyi bir haberle başlıyoruz. 8 Ocak’ta Uranüs'ün geri hareketi sona eriyor Koç burcunda ki. Özgürlük elde etmek için artık adımlar atılabilir. Temmuz ayından beri hangi konularda sıkışmış hissettiyseniz bu alanlarla ilgili rahatça adımlar atabileceksiniz. Uranüs gibi jenerasyon gezegenlerinin geri hareketleri ne yazık ki biraz uzun sürmekte. Zihninizde boşu boşuna büyüttüğünüz, adım atmaktan zaman zaman sizi alıkoyan ne varsa artık özgürce adımlar atabileceksiniz. Karşınıza çıkabilecek ani değişimlere artık şüphe ile yaklaşmayacaksınız.Ve pek tabii en popüler Merkür Retrosu zamanlarını unutmamak gerek! Merkür'ün geri hareket ettiği dönemde, yeni bir iş, projeye başlanmaz, imzalar atılmaz, elektronik aletler alınmaz. Sizler zaten durumun farkındasınız

2019 yılında Merkür'ün geri hareket edeceği dönemler ise;

5 Mart ile 30 Mart arası Balık burcunda
7 Haziran ile 2 Ağustos arası Aslan burcunda başlayıp Yengeç burcunda sona erecek.
31 Ekim ile 22 Kasım arası Akrep burcunda

10 Nisan’a tarihinde ise Jüpiter'in Yay burcundaki geri hareketi başlıyor, 13 Ağustos’a kadar. Jüpiter geri harekette iken, bütçenizi idare etmekte zorlanıyor, para konularını yönetemiyormuş gibi hissederseniz ve genel olarak eğitim konularında aksaklıklar, zorluklar ve isteksiz duygularınız oluşmaya başlayabilir. Büyük finansal yatırımlar için daha ihtiyatlı olunması gereken bir zaman dilimi olacaktır. Birkaç kere detaylıca düşünmekte fayda var. Eğer bir dava açacak iseniz doğru avukatla çalışmaya özen gösterin, davaların sonuçlanması Jüpiter Retrosu döneminde elde olmayan sebeplerden ötürü biraz uzayabilir. Bu dönem kilo almaya biraz daha elverişli bir dönemde olacağız. Diyet ve kilo verme motivasyonumuz biraz düşebilir. Daha derin, daha felsefi düşünebiliriz. Din, felsefe, inançlarla ilgili konularda derinleşmek, araştırmalar yapmak için harika bir dönemdir. Bu dönem ruhsal derinleşmeler söz konusu olacağından, terapi almak, danışmanlık almak çok daha iyi gelecektir.

24 Nisan’da ise en ağır hareket eden jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton'un geri hareketi başlıyor Oğlak burcunda ve 4 Ekim’e kadar sürecek. Genelde bir konuda güç kaybı yaşamaktan korkabiliriz, güçlü olduğumuz konularda bu tarz endişeler yaratabilir. Plüton Retro iken bir diğer etkisi öfkenin bastırılabilir olmasıdır. Fakat olmadık yerlerde durumlarda ortaya çıkabilir, dikkat etmek gerek. Zaman zaman içinde bulunduğumuz ortamlara ayak uydurmakta bir parça zorlanabiliriz. Plüton Retrosu’nun olası en zor etkisi ise kişinin kendine zarar verme eğiliminin artmasıdır. Bu süreçte intihar oranları artabilir bu yüzden. Biraz daha bu süreçte saplantılardan uzak kalmakta fayda var, duygusuz merhametsiz hareket etmemeye özen gösterin arkadaşlar!Plüton Oğlak burcunda geri hareket ettiği için, iş konularında güçten düşmekten korkmayın, iş konularında güç kaybı endişesi verebilir. İş ve finans konularında takıntılı, saplantılı olmamaya özen gösterin, kendinizi yeyip bitirmeyin. Para ve iş konularında merhametsiz, duygusuz davranışlar sergilemeyin…

29 Nisan’da ise Satürn geri hareketine başlayacak Oğlak burcunda ve 19 Eylül’e kadar devam edecek. Satürn'ün görevi disipline etmek, düzenlemek, organize etmek, sağlamlaştırmak, zor yoldan öğretmek, kısıtlamak ve ödevler vermektir. Satürn Retroları; hayatımızda disipline ihtiyacımız olan temaları tespit etmek, istikrarlı, sağlam ve kalıcı olmasını istediğimiz konuları tespit edip yeniden üzerinden geçmek için de harika bir süreçtir. Geçmişe bakarak, geçmiş deneyimlerden ders çıkartarak hayatımızı yeniden düzene sokma sürecidir. Satürn Retro iken; aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar almayı beklerseniz, işte o zaman engel ve sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu dönem geçen Eylül ayından beri hayatınızda neleri yarım bıraktınız, neler eksik kaldı bunları tespit edip üzerine gideceğiz. Tabii ki Satürn Karma’nın da lordudur. Bu yüzden geçtiğimiz sene Eylül’den beri ne ektiyseniz biraz onları biçme zamanı da olacaktır. Hayatın size sunduğu zorlukları çözmek için kolları mı sıvadınız yoksa sorunları yok mu saydınız? İşte sorunları yok saydıysanız problemler katlanarak da yeniden önünüze düşebilir. Bu dönem belki biraz hayatın hızlı akışında bir frene basma hem yaptıklarınıza hem de kendinize şöyle bir dışarıdan bakma dönemidir. Bu süreçte birçok konu ve iş ağırdan alınmaya başlayacaktır. Eğer doğum anınızda Satürn Oğlak burcunda ve Retro ise bu Retro süreci zaten sizin çok iyi bildiğiniz ve aşina olduğunuz bir süreç olacaktır. Bu yüzden sizler için çok büyük bir sıkıntı verecek şekilde işlemeyecektir bu dönem. Satürn Oğlak burcunda geri giderken iş ve kariyer konuları, ekonomi ile ilgili konular, sorumluluk almak zorunda kaldığınız meseleler, hayatınızda Aralık’tan beri ciddiye aldığınız konular statü, saygınlık, otorite kazanmaya çalıştığınız konular, askeri konular, devletler arası ilişkilerde, devlet dairelerinde işlerde gecikmeler söz konusu olabilecektir.

21 Haziran’da ise jenerasyon gezegenlerinden olan Neptün geri hareketine başlayacak Balık burcunda ve 29 Kasım’a kadar devam edecek. Gerçeklerle, hayallerin sentezi iyi yaşanmalı. Hayaller Paris gerçekler Bayrampaşa durumu olmasın sonra. Belli ki hayal gücümüz epey güçlü bir şekilde çalışacak, içe dönerek belki de o sezgi ve ilhamın gelmesini bekleyerek yada biraz inzivaya çekilerek içsel benliğimizle irtibat kurup yaratıcı çalışmalar yapacağız. Ama dikkat edin, fazla da içe dönüp kaybolmayın. Fiziksel dünyanın ihtiyaçlarını, sorumluluklarını, görevlerini de unutmayın! Kendinizi bir şeylere adarken bunun size gerçekte ne kadar faydası olduğunu iyice düşünüp tartın. Kendinizi adadığınız Süpermen gibi tüm dünyayı kurtarmaya çalışırken kendinizden vazgeçmeyin. Aşırı duyarlı ve hassas olabilirsiniz bu süreçte. Satürn ile her defasında zor bir etkileşimde olacağından dolayı, hayatınızda olan sorunların çözümü için gerçek adımlar atabilirsiniz. Neptün ileri giderken gerçek, somut adımlar atmak biraz daha zordur ama geri giderken bir anda uykudan uyanır gibi bir moda geçip gerçek sorunun ve problemin ne olduğu ile ilgili tespitler yapmanız çok daha kolay olur. Bağımlı kişilerden, psikolojik olarak bağımlı kişilerden, uyuşturucu, uyarıcı maddeler kullanan kişilerden kendinizi koruyun. Depresyonunuzu tedavi edebilir, destek alabilirsiniz bu süreçte. Alerjiler artabilir, gıda alerjileriniz türeyebilir, ilaçların yan etkileri daha çok etki edebilir.

11 Ağustos’ta ise yine jenerasyon gezegenlerinden Uranüs geri hareketine başlayacak Boğa burcunda ve yıl sonuna kadar devam edecek. 8 Ocak’tan beri hangi konularda yeteri kadar özgür olamadığınızı hissettiniz, hangi alanlarda değişime direndiniz, hangi alanlarda devrimler yapmakta çekindiniz hayatınızda? İşte tam da bunları içsel olarak sorgulama, kendinizle yüzleşme ve hepsinin üstünden yeniden yavaş yavaş ve teker teker geçme zamanı olacak sizler için. Derin bir psikolojik inceleme ve analiz etme sürecinde olacaksınız. Bu dönem içsel anlamda yeni bir evreka yani uyanış ve tespit zamanı yaşatacak sizlere. Farkın farkını fark etmek gibi olacak sizler için. Özgürleşmek için attığınız adımların veya kullandığınız gereçlerin ne kadar doğru olup olmadığını sorgulatacak biraz. Eskiden gerçekleştirdiğiniz değişimleri de bir sorgulatma sürecine sokacak. Eğer ki hayatınızda devrimler yapmak gibi bir niyetiniz var ise yeniden üstünde bir düşünmenizde fayda var. Kısacası geri hareket süreci biraz daha içsel anlamda zincirlerinizden kopmanız için nelere ihtiyacınız olduğu konusunda derin bir sorgulama sürecine sokacak.