Tutulmaların astrolojide önemli olduğunu bilmeyen kalmamıştır. Astroloji biliminin başlangıcından itibaren tutulmalar kayıt edilir ve titizlikle izlenirdi. Tutulma ne getirir? Bitişleri, yenilenmeleri, başlangıçları tutulma enerjilerinden takip edebiliriz. Bunları adeta bir kapı gibi düşünebilirsiniz. Yeni ay ve dolunaylar gökyüzünde kısa süreli etkilere sahiptir. Ancak tutulmalara dikkate alınmalıdır. Yaşanan tutulmalarının etkileri bazen 1 yıla kadar toplumları ve bireyleri etkileyebilmektedir.

Güneş tutulması nedir? Güneşin önüne bir engel gelmesi olayıdır. Bu sebeple güneş tutulması yaşandığında bilin ki bizlere güneşin kattığı enerjilerde zayıflama olur. Nedir bunlar? Hayat enerjimiz zayıflar. Güneş liderliği ve otoriteyi simgeler aynı zamanda. Bu alanlarda da zayıflama meydana gelir. Yani güneş tutulması zamanları yönetimlerde zayıflama görülür. Karışıklıklar yaşanır ve kaoslar ortaya çıkabilir. Bu elbette güneş tutulmasının hangi burçta olduğu ve gücüyle de doğru orantılıdır. Güneş tutulmalarında geçmişle ilgili konularla da yüzleşme yaşanabilir. Deprem, yangın benzeri felaketler olabilir. Bunların hepsi güneş tutulmasının yansımalarıdır.

Ay tutulması ise Dünya’nın Ay ile Güneş arasına girmesi sonucu ayın güneşten yansıttığı ışığı kesmesi neticesinde meydana gelir. Ay tutulmaları daima dolunaydırlar ve bitişler ile tamamlanmaları sembolize ederler. Ay tutulmaları duygusal olarak patlama, bitişler, mide rahatsızlıkları ve intihara eğilim gibi enerjileri ortaya çıkarabilir. Eski astrologlar, tutulmaları felaketlerle özdeşleştirdiğini görürüz. Tutulmalar genellikle (Güneş ve Ay) senede en az iki kere, kuzey ya da güney ay düğümüne yaklaştıkları zaman meydana gelir. Ayrıca Güneş ve Ay tutulmaları, kadersel anlamda olabilecek olayların ortaya çıkması ve hayatımıza etki etmesini sağlar. Bu olayların etklisi genelikle sarsıcı ve çok güçlüdür. Tabiri caizse, pandoranın kutusunun  açılması gibidir. Gizli kalan yeteneklerimizin ortaya çıkması tutulma zamanlarında meydana gelir. Neler olup hususunu algılayamadan, olayların hızlı bir şekilde gelişmesi karşısında yeni ortama adapte olma durumuyla karşı karşıya kalınır. Daha önce hiç deneyimleyemediğimiz bir alan olduğu için korku, panik, endişe duyguları mevcuttur. Eskiler tutulmaları kötü olarak adlandırsa da; kişinin hayatında eskimiş, körelmiş, yıpranmış her ne varsa, zor da olsa acı da verse ondan kurtulmasını sağlayan enerjilere sahiptir. Yaşanan iyi ya da kötü olaylar ruhsal gelişim açısından son derece mühimdir. Önemli olan aynı tarz olayla karşılaşıldığı zaman benzer hataları yapmamaktır. Tutulmalar tecrübe kazandırır, ders verici niteliktedir.