Zodyak dünyanın Güneş çevresinde bir sene boyunca 12 burcu ziyaret ederek yolculuk ettiği 360 derecelik dairesel yolculuğa verilen addır. Zodyak Yunancadan gelen bir sözcüktür ve hayvanlar halkası demektir. Gezegenlerin semada yolculuk ettiği simgesel bir yoldur. Bu dairesel şerit burçlar olarak 12 bölüme ayrılmıştır ve bu burçlardan çoğunluğu bir hayvanın adını almaktadır.

​Zodyak halkası güneşin bir yıl boyunca hareket ettiği yolun ve takımyıldızlarının işaretlenmesi ile oluşur. Bu yolculuk boyunca doğum tarihlerinin hangi takımyıldızına denk geldiği hesaplanarak kişinin burcu bulunur. Zodyak yolculuğunda güneş her burçta ortalama bir ay kalır ve toplam 12 burçtan geçer.  

Her ne kadar çoğumuz zodyakta tek bir başlangıç olduğunu düşünsek de zodyakta içinde 3 burç bulunan tam 4 başlangıç noktası bulunmaktadır. Bunlardan her biri 90’ar derece aralıklı içerisinde 30’ar dereceden 3 burç bulunan pasta dilimleri şeklindedir. Aslında bu başlangıçlar mevsimsel başlangıçlardır ve her başlangıç noktası bir mevsimin başlangıcı olarak kabul edilir. Buna göre yengeç yazın başlangıcı, oğlak kışın başlangıcı, terazi sonbaharın başlangıcıdır.

Zodyak halkası (Zodyak çemberi):

​Zodyak halkasını 0° ile koç burcu açar ve  29° ile balık burcunda kapanır. Kısacası zodyak koç ile başlayıp balıkla biten bu dairesel yolculuğa verilen addır. Fakat çoğumuz bu dairesel yolculuğun sadece insan kişiliği analizinden ibaret olduğunu sanarız. Oysaki bu yolculukta yüksek enerjinin giderek azalması ve bir olgunlaşma süreci de gerçekleşmektedir. Bunu daha iyi algılamak için kendinizi bir koşu maratonunda düşünün. Nasıl yarışa başladığınızda enerjiniz daha yüksek ve bitiş çizgisine doğru azalıyor ise Zodyak çemberinde de bu durumun aynısı cereyan etmektedir. Koç burcunun tüm burçlar içinde en enerjik ve girişken olmasının sebebi işte bu halkada henüz enerjinin yüksek olduğu noktada bulunmasıdır. Balık burcu ise tam tersi enerjinin tükenmeye başladığı yerdedir bu yüzden balık burcuna mensup kişiler daha yavaş düşünür, daha yavaş hareket ederler hatta bazıları yorgun ya da baygın bakışlıdırlar.

​Bu dairesel yolculukta bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur da olgunlaşma sürecidir. Aslında bu halka bir sonsuzluk döngüsünün de simgesidir. Her başlangıcın bir sonu olacak ve tekrar bir başlangıç yapılacaktır. Tıpkı her canlı yaşamında bebeklik, olgunluk, yaşlılık ve ölüm evrelerinden geçmek zorunda olduğu gibi Zodyak çemberi de bundan farksızdır. Bununla beraber her burç kendisinden bir önceki burçtan biraz daha olgundur. Koç burcu ilk burç olmasından dolayı Zodyak yolculuğunda henüz hiçbir burçla tanışmamış ruhun ve saflığın simgesidir. Balık ise bunun tam tersine tüm burçları görmüş geçirmiş bir burç olarak tam bir insan sarrafıdır.

Zodyakta numeroloji etkisi:

​Zodyak dairesel yolculuğunu aslında bir duvar saatine benzetebiliriz. Tıpkı duvar saatinde akrep ve yelkovanın yolculuğu ve bir turu tamamlaması gibi zodyak çemberinde de tamamlanması gereken bir tur söz konusudur. Bu çemberde ayrıca numerolojinin etkisi vardır ve 1 (koç burcu)  ile başlayan süreç 12 (balık burcu) ile yeni bir devri daimi başlatmak üzere son bulur. Ayrıca 1-12 arası bu numerolojik değerlerden her biri etkisi altına aldığı burcun kişiliğini şekillendirici etkide bulunurlar. 1 sayısı koç burcuna girişkenlik ve liderlikle ilgili özellikler verirken 12 sayısı balık burcuna daha sonuca ve başarıya odaklı ve daha yavaş hareket eden bir burç olma özelliğini sunar. Yani koç bir işi başlatmayı balık ise bitirmeyi sever.

Zodyakta astroloji ve elementlerin etkisi:

​Zodyak dairesel yolculuğunda yer alan her burç numerolojinin dışında bir elementin, gezegenin ve bir organın etkisi altındadır. Yani her burçta aslında o elementin ve gezegenin kişilik özellikleri bulunmasının yanısıra etkisi altında kaldığı bir de organ bulunmaktadır. Tüm bu elementler, numerolojik değerler, gezegenler ve elementler burçları oluşturan bir bütünün parçaları ve yapı taşlarıdır.

​Zodyak ve burçları daha iyi kavramak isteyen burçları oluşturan tüm bu yapı taşlarını anlamalı ve öğrenmelidirler. Örneğin elementleri anlamak için her bir elementi yakından inceleyin ve analiz edin. Bir deniz kenarına gidip suyun hareketlerini, akışkanlığını ve dalgaların coşkusunu analiz edin. Ya da elinize toprak elementini alıp onun ne kadar sert ve sabit bir yapısı olduğunu hissetmeye çalışın. Yıldız ve gezegenler için de aynısını yapın. Güneşi, onun sıcaklığını ve parlaklığını algılamaya çalışın. Tüm bunları anladığınızda aslında zodyakta yapı taşları olan burçları ve astrolojinin bütün bu minik parçaların birleşerek bir bütünü oluşturduğunu anlayacaksınız.