Fal, tarih olarak çok geçmiş zamanlar'a dayanmaktadır. Geçmiş zaman da Fal'a genellikle, sefere giden krallar ve sultan'lar savaşın sonucu öğrenmek ve kendi yönetikleri kabileler veya topraklar da süre olarak ne kadar hakimiyet sağlıyacakları hakkında kahinler ve medyumlar aracılığı ile bilgi almaya çalışırlardı. Bu amaç ile fal ritüeli geçmişten-günümeze uzanan bir hikayesi vardır diyebiliriz. Arapça: “Fal” olarak bilinir. Anlamı “ Uğur ve uğurlu şeyleri gösteren simge”  olarak geçer sözlüklerde. Batı Dillerinde: Grekçeden gelen manteia kelimesinin İngilizcedeki ve Fransızcadaki versiyonları kullanılır. Anlamı da “gelecekten haber verme” olarak tespit edilmiştir. İngilizce: Mancy Fransızca: Mancie İngilizce “medium” ifadesi de fal ile ilgilidir. Buna göre sözcüğün tam anlamı “orta” demektir. Medium olan kişi, fani dünya ile ruh dünyasının ortasındaki kişidir ve görevi ruh dünyasında fani dünyaya haber vermektir.İnsanların fala inanmaları ya da pek çok fal şeklinin olması insanların bilinmeze duydukları merak dışında herhangi bir durum ile açıklanamaz. Gelecekten haber verme gibi bir durumun bilimsel olarak imkânsız olması insanları mantık dışı birçok şeye sevk etmiştir. Bilinmeyen bir duruma anlam verme ya da bilinmeyene bir korku duyma zaten insan doğasının gereği olan durumlardır. Hatta insanların genelde her şeye bir anlam yükleme durumları vardır ki bu da onlara uyduracakları onlarca açıklama sunmuştur; fal da bunlardan birisidir.

Herkes Fal Bakamaz!

Fal bakma işini falcı, bakıcı, medyum, şifacı gibi adlarla anılan ve özel güçleri olduğuna inanılan kişiler yapar. Yalnız bu adlandırmalar farklı işleri temsil eder. Fal, bazı özel araçlar vasıtasıyla geçmiş zaman, içinde, bulunulan zaman ve gelecek zamanla ilgili tahminlerde bulunma işidir. Bu yönüyle bakıcıdan ve medyumdan ayrılır. Medyum, ruhlar ile bakıcılar ise cinlerle bağlantı kurduğuna inanılan kişilere verilen adlardır. Fal, bakıcı ile bir araç kullanması yönüyle, kahin de geleceği bilme çabası ile benzeşir. Yalnız bakıcının cinlerle alakasının olduğunun düşünülmesi yönüyle falcıdan ayrılır. Kahin ya da diğer adıyla şaman da özel yeteneklerle ruhlarla temasa geçen ve bu geçiş aşamasında kendisinden geçen, vecd olan kişidir. Falcı ile bu yönüyle ayrılır çünkü falcıda kendinden geçme gibi bir durum söz konusu değildir.

Fal bir büyü değildir. Sihir ya da büyü var olana iyi ya da kötü yönden etki etme işi iken falda sadece olan ya da olacak durumlarla ilgili tahmin söz konusudur.

Fal Türleri
Fallar bakıldıkları araçlara ve yöntemlere göre sınıflandırılabilirler. Sınıflandırmaların sayısı oldukça fazla; kimisi aşina olduğumuz araçlar kimisi de pek duymadığınız şekiller… Şimdi bu sınıflandırmalar, kaynaklarda kısaca şu şekilde sıralanıyor:

Kahve Falı: Kahve içildik'ten sonra kahveyi içen kişi fincanını kapatır ve saat yönünde 3 kez çevirdik'ten sonra kendine doğru ters çevirir ve 15 dakika beklenir. Geçen süre içerisinde telveler'den oluşan sembolleri sorulan sorulara göre veya hissiyata göre medyum,kahin,falcı ismini verdiğimiz v.s. kişiler yorumlar. 

Tarot Falı: Tarot kartları 78 karttan oluşmaktadır. Büyük ve Küçük Arkana kartları vardır. Medyum bu kart'ların anlamlarına göre genel açılım veya kelt açılım yapılarak kartlarlar sorunlan sorulaara göre yorumlanır. 

Yıldız Falı: Astroloji ile yakından ilgilidir. Kişinin doğum tarihinde yıldızların yerine bakılarak onun hayatının nasıl olacağına dair tahminler yürütülür.

El Falı: Kişinin elindeki çizgiler dikkate alınarak kişinin hayatında olacaklar ya da olanlar hakkında fikir yürütülür.


Kuş Falı: Kuşların ötüşlerinden ya da göç yollarından, uçuş şekillerinden mana çıkarma işidir.

Kağıt Falı (İskambil gibi kartlar): Bazı özel şekilli kartlar ile insanın geleceği ya da geçmişi hakkında yorum yapılır.


İç Organlar Falı: Hayvanların iç organlarına bakılarak yorum yapılır.


Kum ya da Toprak Falı: Gelecekten haber verdiğine inanılan nesneler kum ya da topraktır.


Zar Falı: Şuan da mevcut olan zarlar ile bakılan fallardır.


Taş Falı: Özel taşlarla bakılan fallardır. Bu tür falların fasulye ya da nohut gibi baklagillerle bakılan cinsi de mevcuttur.

Kitap Falı: Kutsal bir kitabın herhangi bir sayfasının açılıp herhangi bir yerinin okunulması ve okunan bölümün insan hayatına yorumlanması işidir.


Ateş Falı: Küllerden ya da ateşin yanma biçiminden, kişinin geçmişi ya da geleceği hakkında bilgi edinilebilineceğine inanılır.


Su Falı: Durgun bir suya bakana falcının gaipten haber getirdiğine inanılır.


Rüya Yorumu: Rüyanın bilimsel bir açıklaması vardır ve bu bakımdan rüya yorumu da bir tür faldır.
İnsanın Beden Yapısı ile İlgili Fallar: İnsanın beden yapısına bakarak onun geleceği hakkında bilgi edinme uğraşıdır.