İnsanlar geçmiş'ten günümüze kadar merak duygusu ile yaşadıkları için yıldızname yani ebced hesabı ile gelecekleri hakkında bilgi alma yoluna gitmişlerdir. Gelecek ile ilgili bil alma neticesinde gelişen çeşitli yöntemler ile yıldızname aracılığıyla kişinin bugünü ve geleceğiyle ilgili yorum yapılır. Bunların en bilinenlerinin başında Astroloji gelmektedir. Bir diğer yorumlama yöntemi ise Tarot falıdır. İslam dünyasında en sık kullanılan yöntem Yıldızname olarak bilinmektedir. Yıldızname’nin kesinlik bir fal olmadığı ve böyle görülmemesi gerektiği bu işin ustaları tarafından özellikle vurgulanmaktadır. Yıldıznameye baktıracak olan kişinin doğum tarihini, doğum saatini ve daha başka bilgileri tam olarak bilmesi gereklidir.

Yıldızname Bakımı İçin Bilinmesi Gerekenler

Yıldızname ilimi derin uğraşılar ve çalışmalar sonucunda kazanılan engin ilimlerden bir tanesidir. Yıldızname’ye baktıracak olan kişinin doğum tarihini, doğum saatini, baba adını, anne adını vermesi gereklidir. Bu veriler kişinin kendi ismiyle işleme tabi tutularak Yıldızname’ye bakılmaktadır. Yıldızname için verilen bu bilgiler doğrultusunda bir takım hesaplamalar yapılarak Kur’an üzerindeki ayetlerden bakım işlemi gerçekleştirilir.

Yıldızname ile Kişiler Neleri Öğrenebilir?

Yıldızname bakmak için oldukça derin ve gizemli bilgilere vakıf olmak gerekmektedir. kişinin özel bilgileriyle, tamamıyla kişiye özel olarak bakılan yıldızname Kur’an’da bulunan ayetlerle bakıldığı için kişinin yaşamakta olduğu olumsuz durumlar ya da olumlu durumlara dair açık ve net bir bilgi verilebilir. Baktıran kişide eğer herhangi bir olumsuzluk bulunuyorsa, bu durum yaşam şeklini bir biçimde etkiliyorsa bu konuya dair neler yapılması gerektiği söylenebilir ve gerekiyorsa bakım yapan kişi bu sorunun çözümünü de oluşturur. Yıldızname bakımı Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen bir uygulamadır. Yıldızname herkese baktırılmamalıdır.

Yıldızname Özellikleri

Yıldızname sayesinde birçok kişi bilmediği soruların cevabını öğrenebilir ve sıkıntılarını çözebilir. Yıldızname bir yol gösterici olarak değerlendirilmektedir. Yıldıznamenin bakılabilmesi için ebced hesabı yapılmalıdır. Bir nevi bu ilim havas ilmi olarak adlandırılır. İslamiyetin ilk dönemlerinden beri uygulanan bu ilim Osmanlı döneminde oldukça geliştirilmiştir. Kimileri ise yıldızname’nin burçlarla birleştiğini düşünmektedir.

Yıldıznameyle Yükselen Burç Hesaplama
Yıldıznameyle yükselen burç hesaplaması yapılabilmektedir. Bu hesaplama ebced üzerinden yapılır. Bu hesaplama kullanılacak olan hesaplama yönteminde harflere karşılık gelen sayılar bulunmaktadır. Hesaplama kişinin ismi ve annesinin ismi aşağıdaki harflere denk gelen sayılar toplanarak oluşturulur. Örneğin, kişinin ismi Aliye olsun. Annesinin ismi ise Keriman olsun. Hesaplama şu şekilde yapılır:

A=1 + L=6 + İ=10 + Y=10 + E=5 = 32 / K=4 + E=5 + R=8 + İ=10 + M=4 + A=1 + N=2 = 34 Kişinin kendi isminin toplamı 32, annesinin isminin toplamı 34 bulunmuştur. Bu iki sayı toplanarak 12’ye bölünür. Sonuç 5,5 çıkacaktır. Virgülden sonrası hesaba katılmaz. Bu kişinin sayısı 5 olarak bulunmuştur ve tabloda yükseleni Aslan burcuna işaret eder.

Harflere Karşılık Gelen Sayılar

A=1 – E=5 – I=10 – M=4 – R=8 – Ü=7

B=2 – F=8 – İ=10 – N=2 – S=0 – V=6

C=3 – G=8 – J=3 – O=7 – Ş=0 – Y=10

Ç=3 – Ğ=4 – K=4 – Ö=7 – T=4 – Z=7

D=4 – H=8 – L=6 – P=2 – U=7

1 = KOÇ

2 = BOĞA

3 = İKİZLER

4 = YENGEÇ

5 = ASLAN

6 = BAŞAK

7 = TERAZİ

8 = AKREP

9 = YAY

10 = OĞLAK

11 = KOVA

12 = BALIK

Kişinin ana burcunun hesaplanabilmesi için Arapça isminin harfleri çıkarılmalıdır. Türkçe isim harflerinin Arapça’da hangi harfe denk geldiği bulunmalıdır. Bu şekilde bulunan harflere aynı işlem uygulanır. Ana burç tablosu ise 0’da hesaplamaya katılır ve bu rakam Balık burcunu temsil eder. 11’e kadar sıralanan rakamlar Balık’tan devam eden sıralı burçlar olacaktır.